Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF Moskva, Rusija
Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Delatnost

Visokogradnja

Tip projekta

Javni objekti

Zemlja

Rusija

Grad

Moskva

Izvođač radova

Putevi Užice

Status

Završen projekat

Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Opis projekta

Skolteh je inicijativa ruske vlade za novu urbanu zajednicu u 4. prstenu Moskve, 20 km jugozapadno od Kremlja. Cilj projekta je bio da se stvori nova tipologija za ruske urbane prostore uključivanjem eklekticizma pejzaža i napuštenih lokacija iz sovjetskog doba sa novim programima mešovite namene koji podstiču istraživanje, proizvodnju i primenu inovativne tehnologije. 

Kompleks Skolteha i okolnog trećeg okruga Skolkovo dizajnirala je eminentna švajcarska arhitektonska firma Heryog & de Meuron, laureat Prickerove nagrade. Izgradnja kompleksa kao i razrada projektne dokumentacije poverena je kompaniji Putevi AD Užice.

Univerzitet površine preko 136.000 mkv je zamišljen kao početak novog okruga prožetog građanskim životom i aktivnim programom koji podstiče rad, kupovinu, šetnju i slično. Odlikuju ga integracija i inkluzija.

Istaknuti obrazovni i istraživački centar za Rusiju i ceo svet. Dobitnik nagrade Prix Versaille 2019 UNESCO HQ, Paris. Izvedeno 2018. god.

Tehnički detalji

Namena - Institut nauke i tehnologije Skolteh

Investitor: Direkcija Skolteh, OOO “ODPS”, Rusija

Autor projekta - Arh. biro Herzog & de Meuron, Švajcarska

Projektna dokumentacija - PUTEVI AD Užice

Vrednost investicije - 379.900.109,25  €

Bruto površina -  136.000 mkv

Period izgradnje - 55 meseci

Završetak radova - 2018. godina

Spratnost: -1 + 4

Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF
Putevi Užice | Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Zanimljivosti

Prvi projekat arhitektonskog biroa Herzog & de Meuron u Rusiji, dobitnika Prickerove nagrade ( arhitektonskog Oskara) i autora desetina najlepših objekata na svetu (stadion Allianz Arena u Minhenu, stadion Bird’s Nest u Pekingu, Elbphilharmonie u Hamburgu, Tate Modern galerija u Londonu....).

„Ovde je stvarno super“, rekao je premijer RF D. A. Medvedev otvarajući zgradu u jesen 2018. Prvi objekat sa LEED GOLD sertifikatom u Rusiji. Okrugla zgrada prečnika 280 metara, veličine dva stadiona.

Univerzitet se sastoji od 12 pravougaonih blokova povezanih sistemom unutrašnjih i spoljašnjih prstenova. U blokovima su smeštene laboratorije, dok su javni, administrativni i obrazovni prostori smešteni uglavnom u multifunkcionalnim unutrašnjim prstenovima. Unutar kompleksa formiran je lanac dvorišnih prostora različitih konfiguracija. Svi tehnički i dodatni obrazovni sadržaji nalaze se u suterenu.

Institut nauke i tehnologije Skolteh, Moskva, RF

Moskva, Rusija

63 godine poslovanja

Naša istorija je priča o povezivanju ljudi i mesta, o strastvenim poduhvatima koji su oblikovali našu kompaniju.

Zavirite u svet PUTEVA